TOP

#

Індонезія не поспішає купувати у РФ Су-35: експлуатація може виявитися набагато витратнішою за західні зразки

  • Репортер
  • 05.04.2024 17:54

Індонезія не поспішає купувати у РФ Су-35: експлуатація може виявитися набагато витратнішою за західні зразки

Індонезія не поспішає купувати у РФ Су-35: експлуатація може виявитися набагато витратнішою за західні зразки

У довгостроковій перспективі, вважають експерти, навіть з урахуванням первинної високої вартості винищувачів F-15, експлуатація російських Су-35 може виявитися набагато витратнішою за західні зразки.

Уряд Індонезії не поспішає реалізувати домовленість та закупити у Росії партію винищувачів Су-35. З одного боку, індонезійці побоюються санкційного тиску з боку США, з іншого російські машини, як виявилося, можуть бути не по кишені ВПС країни в плані обслуговування. Про це йдеться у матеріалі Bulgarian Military від 5 квітня.

Оглядачі пишуть, що Індонезія справедливо бажає не потрапляти під дію CAATSA — федеральний закон США "Про протистояння противникам Америки у вигляді санкцій", оскільки в іншому випадку ставлення зі Штатами можуть помітно зіпсуватися.

Ці санкції можуть зупинити торгівлю США та постачання оборонного обладнання до Індонезії. Причому за іронією долі, для своєї військової модернізації Індонезія якраз відчайдушно потребує саме оборонного обладнання зі США. Без нього, наголосили військові фахівці країни, модернізація збройних сил сильно зупиниться.

Однак причина, через яку Індонезія не поспішає обзавестися російськими, Су-35 може критися в іншому. Проте Москва повідомила, що жодного офіційного повідомлення від Індонезії про розірвання угоди не отримувала.

Гроші — вирішальний фактор

Автори матеріалу зазначають, що існує поширена думка про західні військові технології, які пройшли бойові випробування і відрізняються довговічністю. Але ціни на такі системи озброєння можуть "кусатися", і для деяких країн їхнє придбання може стати обтяжливим. І навпаки російський ВПК може запропонувати вигідніші контракти, проте не так однозначно.

Дійсно, хоча початкові інвестиції в оборонне обладнання західного виробництва можуть здатися Індонезії значними, вони стають доступнішими, враховуючи вартість запасних частин, обслуговування та експлуатації.

І навпаки, коли йдеться про російське обладнання, воно може спочатку здатися вигідним, але в довгостроковій перспективі воно виявляється дорожчим. Наприклад, з урахуванням витрат на обслуговування та експлуатацію, політ індонезійським Су-30 обходиться в 18 000 доларів за кожну годину перебування в повітрі.

"Врахуйте, що кожні 1500 льотних годинників Су-30 вимагають ремонту, і витрати на нього зростають майже до 27 млн доларів на рік. Для порівняння, вартість модернізації та обслуговування індонезійського F-16 становить трохи більше 19 млн доларів за кожну одиницю", — підкреслюють оглядачі.

Су-35 дорожчий за F-16

Такі цифри можуть насторожувати уряд Індонезії, адже у випадку з Су-35 йдеться вже про 30 000 доларів за кожну годину польоту — це виявляється дорожчим за F-15 Eagle II, вартість польоту якого становить 24 000 доларів на годину. При цьому вартість однієї одиниці F-15 Eagle II може досягати 101 млн. доларів і це може здатися непомірно дорогим порівняно з ціною Су-35, що становить близько 69,4 млн. доларів за одиницю.

Експерти припустили, що така ситуація склалася через нестачу бойових одиниць Су-35 по всьому світу, яка змушує Росію нести вищі виробничі витрати на запасні частини для обмеженої партії цих літаків.

З іншого боку, велика присутність F-16 у світі, що обчислюється тисячами одиниць, призводить до більш доступних витрат на масове виробництво та запасні частини. Тому навіть найсучасніший його варіант, F-16 Viper, за ціною аналогічний до Су-35 або навіть може коштувати дешевше, підсумували експерти.

Wiki