TOP

#

Нацполіція розслідує чергові “бюджетні розпили” в “Київзеленбуді”

  • Резонанс
  • 08.05.2024 16:15

Нацполіція розслідує чергові “бюджетні розпили” в “Київзеленбуді”

Нацполіція розслідує чергові “бюджетні розпили” в “Київзеленбуді”

“Київзеленбуд” продовжує "колекціонувати" кримінальні провадження за фактами ймовірних корупційних правопорушень. Так, наразі Нацполіція вивчає обставини можливого привласнення бюджетних коштів посадовцями цього КО при закупівлі у 2022 році вантажних автомобілів з кранами-маніпуляторами загальною вартістю майже 23 млн гривень.

Зокрема, слідчі вже встановили, що постачальник цих транспортних засобів – ТОВ “Ріно Тракс Трейд” – “готувався” до відповідного тендеру задовго до його проведення і що за кожну вантажівку було переплачено близько 1,5-2 млн гривень – порівнюючи з цінами у офіційних дилерів. Крім того, правоохоронці з’ясували, що частину отриманих від “Київзеленбуду” коштів у сумі 8,1 млн гривень вищезгадана компанія перерахувала на рахунки суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності. Такі історії для цього КО не є чимось новим – нагадаємо, минулоріч до суду було направлено справу щодо привласнення при закупівлі спецтехніки понад 115 млн гривень, які в подальшому використовувалися для будівництва житла в Італії.

Як стало відомо КВ, правоохоронці вивчають факти можливих корупційних правопорушень з боку посадовців комунального об’єднання (КО) “Київзеленбуд” та одного з його постачальників спеціальної техніки.

Відповідне слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №12023000000000200 від 21 березня 2023 року, яке було відкрито Головним слідчим управлінням Нацполіції України. Попередня правова кваліфікація злочинів, які розслідуються правоохоронцями – ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (КК) України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою).

Що зацікавило слідчих

15 листопада 2022 року між КО “Київзеленбуд” і ТОВ “Ріно Тракс Трейд” було укладено договір на закупівлю спецтехніки – п’яти вантажних бортових автомобілів ВАРЗ-РТТ-К1 з краном-маніпулятором Fassi на базі автомобільного шасі Dongfeng DFA 1090. Згідно з угодою, вартість цих транспортних засобів мала скласти 22,9 млн гривень.

У подальшому, 12 грудня того ж року, сторони підписали додаткову угоду до договору від 5 листопада, згідно з якими було погоджено часткову зміну марки і моделі кранів-маніпуляторів, які мали би бути встановлені на цій спецтехніці. Йшлося про те, що на двох із п’яти вантажних автомобілів мали бути встановлені крани марки Palfinger, а на решті трьох – відповідно вищезгадані крани Fassi. У подальшому ТОВ “Ріно Тракс Трейд” отримало від “Київзеленбуду” усі передбачені договором кошти – 22,9 млн гривень.

У ході слідства правоохоронці встановили, що відповідний тендер, за результатами якого було укладено вищезгаданий договір на постачання спецтехніки, було проведено за “попередньою домовленістю та змовою з посадовими особами КО “Київзеленбуд”. Слідчим стало відомо, що під час здійснення цієї закупівлі вартість транспортних засобів була завищена, а “зайві” грошові кошти були привласнені посадовцями “Київзеленбуду” за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ “Ріно Тракс Трейд”. Таких висновків правоохоронці дійшли на підставі декількох важливих обставин.

Наприклад, у Нацполіції з’ясували, що “Ріно Тракс Трейд” замовило шасі під вказану спецтехніку ще задовго до оголошення тендеру – їхнім постачальником за 7 млн гривень було ТОВ “Голекс”, яке є офіційним дилером китайського виробника вантажівок Dongfeng в Україні. Крім того, постачальник “Київзеленбуду” ще до проведення торгів закупило крани-маніпулятори для цих транспортних засобів. Так, ТОВ “Ріно Тракс Трейд” заплатило 2,56 млн гривень компанії ТОВ “Спецтехсервіс” за 2 крани-маніпулятори Palfinger і 2,53 млн гривень компанії ТОВ “Модус Імпорт” за 3 крани-маніпулятори Fassi. У подальшому, за даними слідства, усе це закуплене обладнання було використано для укомплектування вантажних автомобілів ВАРЗ-РТТ-К1, виробником яких є ТОВ «Верхньодніпровський авторемонтний завод».

Відповідно до вищезгаданої угоди, вартість одного такого транспортного засобу, які “Ріно Тракс Трейд” постачало “Київзеленбуду”, становила 4,5 млн гривень. Разом з тим, слідчі встановили, що на ринку спецтехніки аналогічні вантажівки таких же марок і моделей та такими ж технічними характеристиками і комплектацією коштують від 2,55 млн до 3 млн гривень – якщо купувати їх у офіційних дилерів. Відповідно, розмір “переплати” за кожний транспортний засіб склав від 1,5 до 2 млн гривень.

Також правоохоронцям стало відомо, що ТОВ “Ріно Тракс Трейд”, після отримання коштів від “Київзеленбуду”, перерахувало їхню частину в сумі 8,1 млн гривень на рахунки компаній, які, як вважають слідчі, мають ознаки фіктивності. Зокрема, 7,5 млн гривень було перераховано ТОВ “Компанія СТВ Груп” начебто за послуги з “консультування з питань ведення зовнішньоекономічної діяльності, надання консультацій з питань визначення маркетингових цілей тощо”, а ще 548,7 тис. гривень від “Ріно Тракс Трейд” отримало ТОВ “Топ Аккаунтінг” із призначенням “за консультування з питань маркетингу, аудиту фінансових рахунків, бухгалтерські послуги” тощо.

21 березня 2023 року Печерський районний суд Києва за клопотанням правоохоронців наклав арешт на кошти, які ТОВ “Ріно Тракс Трейд” і ТОВ “Компанія СТВ Груп” зберігають на своїх рахунках в банках. Надалі представники цих компаній намагалися оскаржити таке рішення служителів Феміди, але успіхів не мали – 10 квітня 2024 року Київський апеляційний суд відмовив їм у задоволенні відповідної скарги. Причиною стало те, що, на переконання колегії суддів, ці кошти мають значення речового доказу у даному кримінальному провадженні, “оскільки містять відомості та можуть бути використані, як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час розслідування”.

07.05.2024 — різне queiueiquridzzant

Знімок екрану судової ухвали по цьому провадженню від 10 квітня 2024-го

Варто зазначити, що щонайменше до кінця минулого року правоохоронці розслідували в рамках цієї справи зовсім інші злочини, а “Київзеленбуд” в епіцентрі уваги слідчих опинився дещо пізніше. Зокрема, у Нацполіції вивчали факти порушень законодавства, до яких можуть бути причетні особи, що мають відношення до вищезгаданого ТОВ “Компанія СТВ Груп”.

Наприклад, слідчі вказували на те, що цей суб’єкт господарювання задіяний в схемі “проведення безтоварних операцій шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей щодо реалізації товарів, послуг, з метою ухилення від сплати податків та легалізації доходів отриманих злочинним шляхом”. Усього, за даними Нацполіції, протягом 2022 року ТОВ «Компанія СТВ Груп» було сформовано податковий ліміт за рахунок імпорту товарів на суму понад 430 млн гривень. При цьому, за інформацією правоохоронців, у реалізації вказаної протиправної фінансово-господарської діяльності вказаній компанії сприяли посадовці Головного управління Державної податкової служби України у Львівській області, які здійснювали реєстрацію відповідних податкових накладних.

Фігуранти – хто вони?

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Ріно Тракс Трейд” було зареєстроване у квітні 2021 року. Його керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром з грудня 2023 року вказано мешканця Полтави Дениса Даценка, а до нього, з лютого 2022 року, власником та директором зазначеної компанії був мешканець міста Фастів Київської області Микола Болотов.

За інформацією бази даних аналітики публічних закупівель Clarity Project, “Ріно Тракс Трейд” періодично бере участь у тендерах, які проводять різні державні та комунальні структури України. Усього на рахунку цієї компанії 6 договорів на загальну суму 134,4 млн гривень. Основним клієнтом вказаної ТОВки є ПрАТ “Національна енергетична компанія Укренерго” – 4 угоди на суму 111,1 млн гривень. У свою чергу з “Київзеленбудом” “Ріно Тракс Трейд” співпрацювало лише одного разу – в рамках вищезгаданого договору.

ТОВ “Компанія СТВ Груп” (одна з компаній, якій “Ріно Тракс Трейд” перераховував кошти і яку правоохоронці вважають фіктивною) було зареєстроване у Києві у листопаді 2005 року. Його керівником вказано Юрія Пухира, засновником та кінцевим бенефіціаром – мешканця столиці Андрія Гудіновіча.

Система Youcontrol відносить цю компанію до т.зв. “групи родини Сітенко”, яка об’єднує більш ніж три десятка суб’єктів господарювання, шо працюють у сферах дистрибуції товарів широкого вжитку, будівництва, нерухомості, виробництва надувних човнів, а також ресторанного та готельного бізнесів. Ключовими особами цієї групи є підприємці, брати Денис і Тарас Сітенки. Останній був депутатом Харківської міськради VII скликання (обирався від партії “Об’єднання “Самопоміч”), а також помічником-консультантом народного депутата Романа Семенухи у VIII скликанні Верховної Ради (цей нардеп був обраний від тієї ж політичної партії).

ТОВ “Топ Аккаунтінг” (ще одна компанія, яка на переконання слідства, має ознаки фіктивності) було зареєстроване у березні 2020 року в місті Ковель Волинської області. Його керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром зазначено киянина Андрія Віненкова.

Як неодноразово повідомляла КВ, діяльність КО “Київзеленбуд” регулярно викликає питання у правоохоронних органів, що призводить до відкриття кримінальних проваджень за фактами ймовірних корупційних правопорушень.

Так, наприклад, слідчі Нацполіції, з вересня 2022 року вивчають співпрацю “Київзеленбуду” та 7 компаній при проведенні благоустрою й інших столичних парків. За інформацією слідства, посадовці комунального об’єднання та підрядників суттєво “нажилися” на завищенні цін при здійсненні цих робіт. Зокрема, малися на увазі роботи на суму більш ніж 52 млн гривень в парку ім. М. Рильського та парку біля затоки Берковщина, які виконував “улюблений” підрядник “Київзеленбуду” – ТОВ “Євротехнології Груп”.

Крім того, правоохоронці у 2023 році завершили слідство стосовно групи осіб, у т.ч. колишніх посадовців “Київзеленбуду”, які могли в 2016-2018 роках привласнити понад 115 млн гривень під час проведення цим КО закупівель спецтехніки. За даними Національного антикорупційного бюро (НАБУ), бюджетні кошти привласнювалися шляхом сумнівного подорожчання техніки вже після укладання договорів на її постачання, а надалі фігуранти даної справи вкладали ці фінансові ресурси у будівництво житла в Італії. Станом на сьогоднішній день ніхто з чинних чи колишніх “керівних кадрів” КО “Київзеленбуд” не отримав обвинувального вироку.

При цьому, нагадаємо, частина кримінальних справ щодо зловживань посадовцями “Київзеленбуду” при благоустрої зелених зон столиці наразі закривається просто через закінчення строків давності.

Питання до роботи керівництва “Київзеленбуду” постійно мають і аудитори столичної мерії. Так, минулоріч профільний департамент Київської міськдержадміністрації (КМДА) завершив перевірку того, як у цьому КО у 2018-2021 роках витрачали бюджетні кошти на роботи в одному парку та двох скверах столиці. По парку перевірити нічого не вдалося, бо “ревізорам” не надали відповідну документацію правоохоронці, які вивчають її в рамках двух кримінальних проваджень. Що стосується двох скверів у Дніпровському та Деснянському районах столиці, то виявилося, що посадовці КО допустили фінансових порушень на загальну суму близько 11,3 млн гривень, з яких 6,3 млн гривень склали безпосередні втрати міського бюджету Києва.

Нічого “нового” в даному випадку вигадано не було – “Київзеленбуд” перерахував своїм підрядникам грошові кошти за роботи, які насправді не проводилися, та переплачував за будматеріали, які коштують менше. За результатами цього аудиту керівництву “Київзеленбуду” було надано 16 рекомендацій щодо усунення порушень та їх недопущення в майбутньому, але майже всі вони були проігноровані.

КО “Київзеленбуд” з 19 жовтня 2023 року очолює Юрій Бахмат (на колажі). До нього, з 1 серпня того ж року, обов’язки керівника цього комунального об’єднання виконувала Вікторія Середіна – тодішня перша заступниця гендиректора цього КО. Посаду в.о. гендиректора вона тимчасово займала після звільнення Олексія Короля, який керував “Київзеленбудом” з 16 липня 2019 року по 31 липня 2023 року.

У своїй діяльності КО “Київзеленбуд” підпорядковане Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА (до червня 2023 року – Управління екології та природних ресурсів), яким з 11 січня 2021 року керує Олександр Возний. Сферу екології столиці вже давно рік контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Wiki